DE KUNSTENAAR, WIE IS HET?

Mijn vader was psychiater en geneesheer-directeur van een psychiatrisch ziekenhuis (het heette toen nog: “psychiatrische inrichting”) In Noord-Brabant. Zo kende ik hem vooral. Enigszins geremd, bescheiden, goed gekleed,een hoed op bij het wandelen. De “patiënten” keken dan naar hem en groetten hem eerbiedig; hij keek naar de grond.
Aangezien hij enig kind was (zijn grootvader was “koffij-huishouder”; nu zouden we zeggen:” cafébaas” of “horeca-ondernemer” en zijn vader onderwijzer) wilde hij (volgens mijn moeder)graag veel kinderen.
Bovendien hielden ze veel van elkaar; er kwamen dan ook tien kinderen, waarvan ik no. zeven ben. Mijn vader schreef gedichten en literaire artikelen (onder een schuilnaam). Hij schreef graag en ik heb een herinnering aan hem, zittend aan zijn bureau in zijn spreekkkamer, de biljartkamer van een vorige eigenaar, terwijl hij een sigaartje rookte, artikelen schreef en een zeer tevreden indruk maakte. In de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag ben ik de tekst tegengekomen van een radiovoordracht die hij hield vóór de oorlog.
Hij rookt dus sigaren. De sigarenkast, met een lamp bovenin, was deel van het mooie, met geel en bruin hout gefineerde meubilair, gemaakt door een scheepstimmerman uit Rotterdam.
Mijn moeder kwam uit Zuid-Limburg, uit Schaesberg, de mijnstreek, nu Landgraaf geheten. Haar vader was daar huisarts. Zij heeft farmacie gestudeerd, maar is daarmee gestopt toen ze met mijn vader trouwde. Ze is jarenlang voorzitter geweest van het landelijk R.K. Vrouwengilde. En heeft onderscheidingen gekregen van de Kerk en van de Koningin.
Mijn vrouw maakt objecten, een soort “poppen” van textiel. Ze heeft me altijd gesteund en aangemoedigd. Zij begint nu zelf te exposeren.
Onze dochter schrijft toneelstukken; zij is basisschool- leerkracht. Onze beide zoons zijn gehuwd ven wonen in Amsterdam.
Zelf ben ik lang werkzaam geweest als psychiater; heb gestudeerd in Utrecht (zoals mijn ouders), gespecialiseerd aan de Valeriuskliniek in Amsterdam, gewerkt bij het PAI (Psycho-Analytisch Instituut) in Amsterdam; bij de RIAGG en diens voorloper, de Stichting Geestelijke Volksgezondheid Noord-Holland en in Utrecht in het Academisch Ziekenhuis, op de Polikliniek Psychiatrie. Ik heb lang een eigen praktijk gehad in Uithoorn. Daar hebben we ook vele jaren gewoond; laatste jaren wonen we in Haarlem.
Beelden maak ik meestal in onze vakantiewoning op de Veluwe; daar hebben we de rust en de ruimte ervoor.